Loading Laddar...
 

Motorcykel

 

STEGEN TILL MC-KÖRKORT Behörighet A, A2 samt A1

1. Körkortstillstånd, ansök genom att gå in på Transportstyrelsen och komplettera sen ansökan med ett syntest som du kan göra hos oss.
2. Teoriutbildning + övningskörning*.
3. Riskutbildning del 1 - teoretisk (Riskettan A)**
4. Riskutbildning del 2 - praktisk (Trafikövningsplats) Ska göras i slutet av utbildningen.**
5. Kunskapsprov. Kan genomföras efter riskutbildningarna. Godkänt kunskapsprov är giltigt i ett år.
6. Körprov. Kan bokas först när kunskapsprovet är godkänt.

TÄNK PÅ ATT DET ÄR VIKTIGT ATT STUDERA TEORI PARALLELLT MED KÖRNINGEN

* För privat övningskörning behöver handledaren ansöka om handledarskap (ingen introduktionsutbildning krävs).

** Vi kan tyvärr inte erbjuda riskutbildningarna, men om du hör av dig till oss så hjälper vi dig givetvis att boka in även dessa men på annan ort.

  Köra mc

 

Teori på trafikskolan
Böcker:
Vi anväder STRs teorimaterial; MC-boken, Trafikens grunder, Repetera grunderna, Vägmärken/markeringar, Vägmärkestest och så får du en väska att ha böckerna i.

Lärarledda teorilektioner:
Alla jämna veckor är det teorilektioner på måndag, tisdag och onsdag kl.18:30-21:00. Det finns tre olika lektioner så om du har gått måndag-onsdag en vecka har du varit på alla lektioner men du är välkommen att gå hur många gånger du vill.
Utöver dessa tre teoritillfällen tillkommer ett lektionstillfälle som är specifikt för MC. Tid för detta tillfälle bestäms efter överenskommelse.

Datatester:
Våra datatester kommer från STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund) och är internetbaserade, dvs. du kan komma åt frågorna varsomhelst bara du har tillgång till internet. Du har 80 test till att börja med, om de tar slut så säger du till så fyller vi på fler. Testerna är mobilanpassade så det går även bra att göra de i mobilen eler i en app.

Körlektioner på trafikskolan
Trafikskolans övningcyklar är Yamaha MT07 (A & A2) och MT125 (A1). Övningscyklarna är mycket lättkörda och har ABS-bromsar. Att vi har lättkörda motorcyklar och väl utbildad personal som hjälper dig genom utbildningen gör att lektioner blir så effektiva som möjligt så din utbildning inte kostar mer än nödvändigt. Körlektionernas längd är 60 minuter.

Proven:
Du tar dig själv till teoriprovet. Kontrollera på bekräftelsen du fått från Trafikverket var och när du ska skriva provet (det kan inte göras i Avesta). Om du skriver teoriprovet för första gången ska du vara där ca 30 minuter innan provet så du hinner fotografera samt legitimera dig innan provet börjar. Ta med legitimation.

Uppkörningen sker i Hedemora. I ”lån av mc vid körprov”-avgiften ingår 20 minuters uppvärmning innan provet. Kravet för att använda trafikskolans mc vid uppkörning är att du kört lektioner hos oss. Vanligvis träffas vi en halvtimma innan uppkörningen på en plats vi bestämt tillsammans, men kolla med oss när det börjar närma sig provet så du vet var och när vi ska ses. Ta med legitimation.

OBS! Trafikverket skickar en bekräftelse på provtiderna till den adress du är folkbokförd på, så fort vi har bokat tiderna. Kolla så att du får den i brevlådan, läs den noga för det är ditt bevis på att allt är bokat enligt dina önskemål och att allt stämmer. Med Trafikverkets bekräftelse skickas också inbetalningskort för proven. Dessa avgifter ingår INTE i några av våra paket utan måste betalas till Trafikverket.

 

Körkort med behörighet A1, A2 och A som utfärdas från och med den 19 januari 2013 gäller inte för fyrhjuliga motorcyklar. För detta krävs behörighet B. Har du ett A-körkort utfärdat före 19 januari 2013 får du även fortsättningsvis köra fyrhjuliga motorcyklar.

Körkort med behörigheterna A1 eller A2 ger rätt att köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt av högst 15 kW.
För att köra trehjuliga motorcyklar med mer än 15 kW nettoeffekt, krävs det körkort med behörighet A eller B samt att körkortsinnehavaren har fyllt 21 år.