Loading Laddar...
 

BE

BE (kräver körkortstillstånd, teoriprov samt körprov)


Körkortsbehörigheten BE ger rätt att:
• dra en lätt släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.
• även dra en eller flera släpvagnar med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Tidigare har det funnits en begränsning om att en släpvagns totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt. Den begränsningen är borttagen sedan 19 januari 2013. 

Det är viktigt att ta hänsyn till andra begränsningar som kan finnas och som beror på bilens och släpvagnens tekniska utförande. Även om din körkortsbehörighet ger dig rätt att köra fordonskombinationer med en viss vikt, kan exempelvis bilens maximala släpvagnsvikt vara lägre.

Du kan läsa mer om släpvagnsvikt på Transportstyrelsens webbplats.

För att få ett BE-körkort finns det sex krav du behöver uppfylla:
1. Du har svenskt körkort med B-behörighet.
2. Du har körkortstillstånd.
    Ansök genom att gå in på Transportstyrelsen och komplettera sen ansökan med ett syntest som du kan göra hos oss.
3. Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
4. Du har fyllt 18 år.
5. Du har gjort ett godkänt förarprov (kunskapsprov och körprov).
6. Du har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt.

Utbildningspaket BE innehåller: teoripaket, 3 st 60 minuters körlektioner och lån av bil och släp vid körprovet.

Anmäl dig till utbildning BE på formuläret Anmälan eller boka in dig och betala via vår E-handel. Vi bekräftar din anmälan via e-post. Anmälan är bindande. Vid sjukdom eller annat förhinder, meddela oss.

 

 

I broschyren till vänster kan du läsa om vilka regler som gäller för lastsäkring. Du som ska ta ett släp-körkort behöver känna till broschyren, kunna läsa tabellerna och utifrån det ta reda på hur många spännband du behöver för den last du ska frakta.

 

 

Här finns beskrivning av säkerhetskontrollen för behörighet BE samt en del frågeställningar som kan komma efter genomförd säkerhetskontroll vid körprovet. (.pdf)

     
slapekipagebil.png